Sıkça Sorulan Sorular

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇMEKTEN ÇEKİNMEYİN

Sorunuz mu var ?

Yandaki formu doldurarak bizlere sorularınızı iletebilirsiniz. Ekip arkadaşlarımız sizlerle en kısa sürede iletişime geçecektir. Teşekkürler !

"Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation" ın baş harflerinden oluşan İngilizce LASER kelimesinin Türkçe kullanımı “lazer”dir. Lazerler bir yönde ilerleyen ve enerji içeren yoğun bir ışık üretir. Lazer ışığı renkli olduğu gibi renksiz olup görülmeyebilir. Görünürlük dalga boyu ile ilgilidir. Dalga boyu ve gücü lazerlerin tıbbi kullanım alanlarını belirler. Günümüzde yaygın olarak farklı tipte ve dalga boyunda lazerler tıpta lazer epilasyon ve bir çok değişik amaçlarla kullanılmaktadır.

Epilasyon amaçlı kullanılan lazerler alexandrite, diod, nd:yag olarak sayılabilir. Bu lazerlerin isimleri yaydıkları enerjinin dalga boylarına göredir. Lazer epilasyon sırasında lazer enerjisi kıl köküne ulaşana kadar cildi geçer. Lazer, kıl kökünde yüksek ısı etkisi yaparak kökün yok olmasını sağlar. Koyu renkli ve kalın tüyler ısıyı daha iyi tuttukları için lazer epilasyon ile tedavileri daha başarılıdır. Tüy rengi cilt renginden koyu olanlar en kısa sürede en az yan etki ile sonuca ulaşabilirler. Son zamanlarda 'Buz lazer' olarak pazarlanan teknoloji Diode lazerin en eski formlarından biri olan 'Burst mode' olup kıl dibine ulaşamadığından etkisi zayıftır; tercih etmiyor ve kullanmıyoruz.

Lazer epilasyon ile kıl kökü yok edilirken seçici ısıtma yapılarak Lazer ışını milisaniyeler süresince cilde uygulanır. Kızılötesine yakın ışın olduğundan sadece melanin pigmenti tarafından tutulur ve bu nedenle de ışık enerjisi ısı enerjisine dönüşerek kılı ısıtmış, yakmış olur. Çoğu kıl kökü pigmentsizdir, pigment genellikle kök bölümünün üst kısmında yer alır ve bu nedenle lazer ışını direkt olarak kökleri ısıtıp tahrip edemez. Kıl kesesi içinde kalan kılın yanmasıyla oluşan ısı kıl kökünün tahrip olmasını sağlar. Kıl ne kadar kalın ve koyu olursa kıl kesesi içinde elde edilecek ısı da o kadar artar ve kökün tahrip edilmesi kolaylaşır. Kıl ince veya rengi açık olduğu zaman lazerden elde edilen ısı kökün tahribi için yeterli olmayabilir. Uygulama sırasında lazer başlığı cilde 2-3cm gibi bir mesafeden atış yapar. Hem cilde temas etmemesi hem de cilt bütünlüğünü bozmaması nedeniyle hijyen problemi olmaz. Lazer ışınlarının bakteriyostatik yani bakterilere etki özelliği de hijyene katkıda bulunur. Lazer dozunu belirlemede en önemli etken cilt koyuluğudur. Bu nedenle gözle karar yerine spektrofotometrik cihazlarla aletli ölçüm tercih edilmektedir. Uygulanacak dozun hem cildi tahriş ve tahrip etmemesi ama aynı zamanda da kıl kesesinde yeteri ısı elde edecek düzeyde olması, etkin ve kalıcı sonuç için şarttır.

Kıl gelişimi 4 evredir: erken anajen, anajen, telojen ve katojen. Cildimizde gördüğümüz kıllar anajen evredeki kıllardır. Bu kılların yanında katojen ve telojen (dökülme ve uyuma) evrelerinde kıllar da mevcuttur ancak bu kıllar görünmez. Dökülme evresine geçen bir kıl dökülüp uyumaya geçerken aynı bölgedeki bir başka kıl kökü uyanma (erken anajen) ve daha sonra da büyüme (anajen) evresine geçer. Bu nedenle hep aynı miktarda kıl görmemize rağmen aslında aynı kılları görmemekteyiz. Lazer ancak içinde kıl olan yani erken anajen veya anajen evrede olan kıl köklerine etki ettiği için birkaç seans (4-6 gibi) uygulanması gerekmektedir. Vücutta 2 ay, yüz bölgesinde 1 ay kadar sonra erken anajen faza geçecek olan kılların görünmeye başlaması lazer epilasyon seansının vaktinin geldiğinin işaretçisidir. Lazer ışığı sadece anajen (aktif) aşamadaki kıl köklerini etkilemektedir ve bütün kökler aynı anda aktif olmazlar. Dolayısıyla telojen (pasif) kökler, aktif hale geldiklerinde bunlara da uygulama gerekecektir. Kalıcı bir çözüm, ancak birkaç lazer epilasyon seansından sonra elde edilir. Kılların kalınlığı ve yoğunluğu her vücutta farklı olduğu için kesin bir seans sayısı vermek mümkün değildir, kişiden kişiye ve bölgeden bölgeye değişmektedir. Ortalama olarak çoğunlukla 4-6 lazer epilasyon seansı yeterli olmaktadır. Lazer epilasyon uygulamasında cilt tipine göre doz seçimi yapılır. Bu sayede kıl köklerine etki edecek ama cilde zarar vermeyecek güçte çalışılarak en kısa sürede tedavinin bitirilmesi amaçlanır. Herkesin vücut yapısı ve hormonal seviyeleri, cilt tipi farklı olduğu için lazer epilasyonda sonuca ulaşmak için gereken süre kişiden kişiye değişir. Seanslar kılları anajen (büyüme) safhasında yakalamaya uygun sürelerde tekrarlanır.

Uygulama bölgesine göre lazer epilasyon seans süreleri değişmektedir. Ortalama olarak bıyık ve çene bölgesi 1-5 dakikada tamamlanırken, koltukaltı 5 dakika, genital bölge 20 dakika, tüm bacaklar 30-45 dakika sürmektedir. Tüm vücut uygulaması 2 saat kadar sürebilir. Seans araları vücut bölgeleri için 4-6 hafta, yüz bölgesi için 4 hafta kadardır.

Hemen hemen vücudun bütün bölgelerine lazer epilasyon uygulaması yapılabilir. Erkeklerde ve kadınlarda tüylenme dağılımı ve miktarı farklıdır. Esas olarak kadınların problemi olan aşırı kıllanma erkeklerin de kaş arası, elmacık kemiği üstü, sırt, boyun, göğüs ve ense gibi bölgelerde rahatsız edici olabilir. Her atışta 25-30 kıl kökü tahrip edilir ve bu sayede de lazer epilasyon uygulama süresi çok kısalır.

Lazer epilasyon uygulaması için en ideal aday açık cilt rengi üzerinde tüyleri koyu renk olanlardır. Alexandrite tipi lazer epilasyon cihazları ile koyu cilt rengine sahip olanlar da dahil olmak üzere her cilt rengine uygulama yapılmaktadır. Bronzlaşmamak şartı ile yaz dahil her mevsimde lazer epilasyon yapılabilir.

Tüyleri koyu renk olan herkese, 12 yaşında itibaren kadın ve erkeklere lazer epilasyon uygulanabilir. İstenmeyen ve bazen aşırı olabilen kıllanma için pek çok epilasyon yöntemi bulunmaktadır. Bunların içinde "Lazer Epilasyon" ağrısız kolay uygulanabilmesi ve etkili olması sebebiyle en çok tercih edilen yöntemdir. Mükemmel sonuçlar beyaz tenli ve koyu renkte kıla sahip kişilerde alınmaktadır. Ancak cildin ve kılın rengine bağlı olarak gerekli doz ve süre ayarlamaları yapılarak aynı sonuçlar elde edilmektedir. Yine de renksiz kıla ve siyah tenli kişilere lazer epilasyon uygulanmamaktadır. Lazer epilasyon 12 yaşından itibaren koyu renkte kıla sahip herkese uygulanabilir.

Herhangi bir olumsuz etki bildirilmemiş olmasına rağmen bebeğin oluşumunun gerçekleştiği ilk 3 aylık dönemde tedbir amaçlı lazer epilasyon uygulamıyoruz. Emzirme döneminde lazer yapılabilir, süte geçen herhangi bir madde yoktur.

Lazer epilasyondan sonra cilt üzerinde, birkaç saat içerisinde geçmek üzere hafif bir güneş yanığına benzeyen bir yanma hissi oluşabilir.

Lazer epilasyon uygulamasının kalıcı bir yan etkisi yoktur. Uygulama esnasında kıl köklerinin, enerjiden etkilendiğini gösteren hafif kabartılar ve kızarıklıklar oluşabilir. Ancak uygulama bölgesinde oluşabilecek bu durum çok kısa bir süre içerisinde kaybolacaktır.Uygulama esnasında hafif bir yanma hissedilebilir. Ancak seans öncesinde uygulanan anestezi etkili kremler ile bu durum en aza indirgenebilir.

Evet, kökleri tahrip edilen kıllar bir daha çıkmamaktadır. FDA bu durumu "long term hair removal" olarak tanımlamaktadır.

Uzun çalışmalar sonucu Amerika'da FDA lazer epilasyonun kalıcı kıl azalmasına yol açtığını onaylamıştır. Tedavi seanslarının bir seferden fazla olmasının kıl miktarını azalttığı ve tekrarlanan tedaviler ile istenen kalıcı etkiyi yükselttiği ortaya çıkmıştır.